Botulinum Toksin

Botoks, Clostiridum Botulium adı verilen bakteriden oluşturulan bir maddedir. Az miktarlarda doğru yerlere verildiği zaman, özellikle gözlerin çevreye doğru açılmasını ve daha parlak bir bakışa sahip olmayı sağlar. 

Op. Dr. İbrahim HIRA - Botulinum Toksin

Dünyada en sık uygulanan, hasta memnuniyetinin çok yüksek olduğu, sonuçları kısa sürede görülebilen uygulamalardandır. Yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. İlaç, istenilen bölgede kas içine enjekte edilerek kaslar gevşetilir ve kasların aşırı kasılmasına bağlı ciltte oluşan kırışıklarda iyileşme sağlanır.

Botulium toksin tedavisi hangi bölgelere uygulanabilir?

  • Kaş arası,
  • Kaz ayağı,
  • Alın,
  • Göz çevresi,
  • Dudak üstü,
  • Boyun bölgesine uygulanabilir.

Botulium toksin tedavisi nasıl etki eder?

Yüzümüzdeki kırışıklıkların büyük çoğunluğu yüz kaslarımızın aşırı çalışması sonucu oluşur. Kırışıklık tedavisi ile kasların kasılmasını sağlayan sinir uçlarında değişikliğe yol açarak etki eder. Bunun sonucu olarak kırışıklıklarımız azalır veya tamamen kaybolurlar.

Botulium toksin tedavisi kimlere uygulanabilir?

Mimik kaslarının hareketleri sonucu yüzünde oluşan dinamik çizgilenmelere sahip bütün hastalara bu tedavi uygulanabilir. Uygulama yapılan bölgede cilt kırışıklıkları giderilir ve deri eski canlığını parlaklığını kazanmış olur.

Botulium toksin tedavisi kimlere uygulanmaz?

Gebelik ve emzirme döneminde olan bireylere uygulama yapılmaz.

Botulium toksin tedavisi nasıl uygulanır?

Uygulama yapılacak bölge antiseptiklerle temizlendikten sonra ince uçlu iğnelerle kas içine küçük dozlarla toksin verilir. Uygulama seansı yaklaşık 10 dakika sürer. Kırışıklılık tedavisi ağrısızdır ve iz bırakmaz.

Botulium toksin tedavisinin etki süresi nedir?

Uygulamanın etkisi 2-3. gün itibariyle başlamakta ve 4-6 ay kadar sürmektedir. 

Botulium toksin tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Uygulama yapıldığı gün ağır sportif aktiviteden ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Solaryum, hamam, sauna gibi kırışıklık tedavisi uygulamasının etki süresini kısaltabilecek sıcak ortamlarda uzun süre bulunulmaması önerilir.

Masseter botoksu (Çene botoksu-Diş sıkma botoksu) nedir?

Çene bölgesinin yan tarafında bulunan ve en güçlü çiğneme kası olarak bilinen masseter kasının büyüyerek, dışarıdan bile görünecek kadar belirgin hale gelmesine masseter hipertrofisi (masseter büyümesi) adı verilir.

Bu durumun en yaygın sebepleri, değişik nedenlerle diş sıkma ve gıcırdatmanın yanı sıra çok fazla sakız çiğnemek ve sıkça sert et tüketilmesidir. Bu rahatsızlığın tedavisi için uygulanan masseter botoksu, masseter kasının bulunduğu yüzün alt kısmının inceltildiği estetik işlemdir.

Özellikle yoğun stresli dönemlerde insanlar, farkında olmadığı halde dişlerini sıkabilir. Bunun sonucunda diş minelerinde aşınma, çene problemleri, baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar. Bununla birlikte diş sıkma alışkanlığı, yüz ve çiğneme kaslarında büyümeye yol açar. Sonuçta yüzde daha maskülen ve sert bir görünüm ortaya çıkar. Masseter kasının gereğinden fazla büyümesi, hem estetik açıdan hem de fiziksel olarak rahatsızlık yaratabilir.

Dolayısıyla diş sıkma botoksu olarak da bilinen bu işlem, bazen hem şekil hem de işlevsel tedavi hedefiyle uygulanır. 

×

Merhaba!

Op. Dr. İbrahim HİRA - Kulak Burun Boğaz 

× Doktora Yazın