Primer Rinoplasti

Burun estetiği ameliyatı sonrasında bazı hastalar memnun kalmayabilir. Ameliyat sonrası yeni problemler gelişebilir ya da hastanın beklentisi karşılanmamış olabilir. Böyle durumlarda burunda oluşmuş olan problemler yeni bir ameliyatla giderilmeye çalışılır ve hastanın istekleri doğrultusunda yapılabilecek olan düzeltmeler yapılır.

Op. Dr. İbrahim HIRA - Rinoplasti

Kısacası revizyon rinoplasti estetik amaçlı veya fonksiyonel amaçlı olarak en az bir ameliyat geçirmiş olan hastaların tekrar ameliyat edilerek burnun estetik ve fonksiyon açısından düzeltilmesidir. Burun estetiği ameliyatı olmasına rağmen, sorunları geçmeyen ya da sorunlarının devam ettiğini düşünen hastalarda revizyon operasyonu için en az 6 ay veya 1 yıl beklenmelidir.

Revizyon ameliyatlarında iyileşme süreci ilk operasyondan biraz daha uzun sürebilir. Dokular ilk ameliyata bağlı olarak daha yapışık olduğundan cerrahi uygulama daha zorlu olacaktır.

Revizyon cerrahisi primer cerrahiden farklılıklar içermektedir. Burun estetiği ameliyatı sırasında, öncelikle kıkırdak dokusu olmak üzere bazı dokulara ihtiyacımız vardır.

İlk ameliyatlarda bu kıkırdak rezervi “septum” denilen burun orta kısmında mevcuttur. Ancak revizyon ameliyatlarında, ihtiyaç duyulan bu kıkırdak dokusu daha önce yapılmış olan ameliyatta kullanıldığı için, bazen yetersiz olabilmektedir. Bu nedenle kıkırdak ihtiyacımızı vücudun farklı bölgelerindeki kıkırdak dokulardan elde edebiliriz.

Özellikle kulak kıkırdağı ya da kaburgadan alınan kıkırdaklar en güvenilir ve kullanışlı materyallerdir. Küçük bir kıkırdak ihtiyacımız varsa, şekil bozukluğu yaratmadan kulak arkasından yapılacak küçük bir kesi ile kıkırdak elde etmemiz mümkündür. Daha büyük deformitelerde ise kulaktan alınan bu kıkırdak yeterli olmayacağı için, diğer seçenek olarak meme çizgisi hizasında kaburgadan kıkırdak almak gerekmektedir.

Rinoplasti Ameliyat Süreçleri

Ameliyat Öncesi

Kişi hakkında ayrıntılı medikal bilgi elde edilir.  Kişinin burnu hakkındaki düşünceleri, ameliyattan beklentileri öğrenilir. Kişinin burnuna neler yapılabileceği, nasıl bir görüntü elde edileceği beraber konuşulur. Burnun dış ve iç bölge muayeneleri yapılır. Gereken hastaların tomografi yardımı ile burun iç yapısı incelenir. Uygun fotoğraflama ve iç boyutlu incelemeler yapılır.

Ameliyat Yöntemleri

Açık Rinoplasti ve Kapalı Rinoplasti olmak üzere iki tip yöntem vardır. Ayrıca ‘Koruyucu Rinoplasti’ dediğimiz bir yöntem ile burun sırtına hiç dokunulmadan burun kemeri düşürülebilir.  Bu teknik açık ya da kapalı olarak yapılabilir. Açık rinoplastide iki delik arasındaki burun ucundan üst dudağa doğru uzanan orta hat yapısından ( kolumella) bir kesi ve burun içi kesiler ile yapılır. Kapalı ameliyatlarda sadece burun deliklerinin içinden kesiler yapılır. Kişinin burun yapısına göre hangi yöntemle yapılacağı doktor tarafından belirlenir.

Ameliyat

Genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi yaklaşık 2-3 saat kadar sürer. Seçilen yönteme göre nefes alma ile ilgili sorunlar için septoplasti ve rinoplasti yapılır. Burun içi kıkırdak ve kemik yapısı yeniden şekillendirilir. Kıkırdak ihtiyacımız olursa sıklıkla septum denilen orta hat kıkırdak kullanılır. Eğer yeterli kıkırdak kaynağı yok ise kişinin kendi kulak ya da kaburga kıkırdakları kullanılabilir. Operasyon bitiminde burun üzerine özel bir atel uygulanır. Burun içerisine ameliyat sonunda yapışmaz silikon tamponlar konulur.

Ameliyat Sonrası

İlk 24 saat burun üzerine ve yüze soğuk uygulama yapılır. Beslenme sonrası hasta yürütülür. Aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Eğer tampon uygulanmış ise 2-3. gün ya da kişinin ihtiyacına göre burun üzerindeki atel ile birlikte 7. gün çıkarılır ve burun ucu dikişleriniz alınır. Atel çıkarılma sonrası 1 hafta kadar kalacak olan cilt renginde bantlama yapılır. İlk günlerde nefes alma güçlüğü olabilir. Yüzde ve burunda şişlikler ve morluklar oluşabilir. Hafif aktivitelere 3 hafta sonra, ağır aktivitelere ise 4-6 hafta sonra başlanabilir. 8-12 hafta sonra gözlük kullanılabilir.

Ameliyat Sonrası Burun Bakımı

Doktorunuzun önereceği ilaçları düzenli kullanmanız gerekir. Burun içi temizliği için okyanus suyu önerilir. Ayrıca burun içindeki birikmiş kan pıhtılarıda kulak çubukları ile beraber kullanılacak kremlerin yardımı ile temizlenmelidir.

Sonuç

Burun şekli yaklaşık 1 ay sonra netleşmeye başlar. 3 ay sonunda şişliklerin  yaklaşık %70 ‘i inmiş olur. Geri kalan şişliklerin inmesi aylar sürer. Ödemlerin tamamen kaybolup iyileşmenin tamamlanması yaklaşık 1 yılı bulur.

Op. Dr. İbrahim HIRA - Rinoplasti2
×

Merhaba!

Op. Dr. İbrahim HİRA - Kulak Burun Boğaz 

× Doktora Yazın