Burun septumu, burun boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan ve hava akışının düzgün olmasını sağlayan duvara denir. Her zaman orta hatta düzgün şekilde olmayabilir.
Çoğu zaman geçirilmiş fiziksel travmalar nedeniyle oluşan septum deviasyonu, kimi zaman anne karnındaki süreçte kimi zaman da genetik nedenlerle ve yapısal olarak ortaya çıkabilir.
Çoğu insanda septum eğriliği görülmesine rağmen her zaman klinik şikayet oluşturmadığı için ameliyat edilmek zorunda değildir. Bu eğrilik nefes almada güçlük, uykuda sesli solumalar, sinüzit, baş ağrısı ve sık burun kanamalarına yol açıyorsa ameliyat gereklidir.
Havanın ilerlemesini engelleyen yapı sadece septum eğriliği olmayabilir. Septum deviasyonuna konka olarak adlandırılan burun içi yumuşak dokuların şişliği yani konka hipertrofileri de eşlik ederek burundan nefes almayı daha da zorlaştırabilirler.
Ayrıca septum eğriliğinin yanında iç veya dış valvlerde (havanın girdiği en dar bölgeler) darlık olabilir. Bu yüzden ek olarak nazal valv cerrahisi de gerekebilir.
BilgilendirmeBu sayfadaki içerikler bilgi amaçlıdır. En uygun tedavi için doktorunuza danışınız. Op. Dr. İbrahim HIRA