Geniz eti operasyonu genel anestezi altında yapılır. Hasta ameliyathane indirilmeden onu rahatlatacak bir şurup verilir. Daha sonra operasyon odasında maske yardımı ile anestezi balonuna üflemesini istenilir. Anestezi balonuna üflerken hasta uyumaya başlar ve genel anestezinin diğer basamakları tamamlanır. Ağız açacağı denilen bir alet uygulanarak ağız açık hale getirilir. İki metot vardır.
Birincisi küret yardımıyla geniz etinin alınması yöntemidir. Diğeri ise buharlaştırma yöntemidir. Günümüzde yaygın olarak buharlaşma yöntemi (Plasma Yöntemi) kullanılmaktadır. Uygulama alanına serum fizyolojik verildikten sonra radyofrekans enerjisi ile geniz etinde fazla olan bölge plazma etkisi ile buharlaşmakta ve özel olarak tasarlanan cihaz yardımı ile vakumlanarak uzaklaştırılmaktadır.
Hangi Anestezi Yöntemi Kullanılıyor?
Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında uygulanmaktadır. Özellikle buharlaştırma yönteminde süre yaklaşık 10-15 dk’ dır. Kamera yardımıyla geniz bölgesi görülerek çevre dokulara zarar vermeden yapabilme imkânı sağlamaktadır. Bu da riskleri minimalize ediyor. Geniz bölgesinin yan taraflarında kulağı havalandıran östaki borusunun ağızları yer alır. Görmeden yapılan aşırı geniz eti çıkarma işlemlerinde bu yapılar zarar görebilir. Ancak koblatör sisteminde kamera ile yeterli bir görüş açısı sağlandığı için söz konusu risk yok denecek kadar azdır.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?
Ameliyattan 2 saat sonra genel anestezinin uyku verici etkisi ortadan kalkınca beslenmeye geçilir. Bademcik ameliyatlarında olduğu gibi özel bir diyeti yoktur. Buharlaştırma yöntemi ile komplikasyon yaşama olasılığı yok denecek kadar azdır durumunda aynı gün içinde taburcu edilir.
Geniz Eti Ameliyat Sonrası Ağrı Olur mu?
Geniz bölgesinde ağrı duyusunu algılayan sinir dokusu bulunmaz. Bu nedenle ağrısız bir operasyondur.
BilgilendirmeBu sayfadaki içerikler bilgi amaçlıdır. En uygun tedavi için doktorunuza danışınız. Op. Dr. İbrahim HIRA